Een beetje informatie over Malawi

Malawi, een prachtig land in het zuidelijk deel van Afrika. Met een oppervlakte van 118.484 vierkante kilometer is Malawi ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland. Van bergen tot uitgestrekte velden tot helderblauwe meren, Malawi heeft het allemaal. En met temperaturen van gemiddeld 33 °C in oktober en 21°C in juli, de koudste maand, heeft het een echt (sub)tropisch klimaat.

De hoofdstad van Malawi is Lilongwe. De officiële landstalen zijn Engels en Chichewa. Ongeveer 75% van de bevolking is christen, 20% is moslim, daarnaast of tegelijkertijd zijn er aanhangers van inheemse godsdiensten.

Met de economie in Malawi gaat het helaas een stuk minder goed. O.a. door het gebrek aan delfstoffen en de laag opgeleide bevolking is Malawi één van de armste landen van de wereld

De projecten die we gaan bezoeken zijn:

– onderwijs voor jonge kinderen

– zorg voor chronisch zieke mensen

– materialen en activiteiten voor jongeren

– het werk van Hans en Gerrie Kasbergen

Het expeditieteam gaat niet zonder reden op expeditie. Wij hopen namelijk verschillende doelen te bereiken. Dit willen we met Expeditie Malawi bereikt hebben in oktober 2019:

  • We zijn ons bewust geworden van de leefomstandigheden van leeftijdsgenoten en van de armoede- en hongerproblematiek die heerst in Malawi.
  • We hebben minstens €30.000 opgehaald zodat onze reis is bekostigd en we projecten van de GZB (1) in Malawi kunnen ondersteunen.
  • We hebben iedereen van het Ichthus College Veenendaal bereikt. We hebben minimaal 2000 mensen buiten onze school bereikt en we hebben na de reis onze opgedane ervaringen en inzichten gedeeld met diezelfde mensen.
  • We hebben ons christen-zijn kunnen uitdragen en we hebben gehandeld vanuit een christelijke levensvisie. We hebben anderen kunnen bemoedigen.
  • We hebben geleerd om zelfstandig en verantwoordelijk te zijn, zowel in het voorbereidingsproces als in Malawi zelf.
  • Door de expeditie zijn we een hecht team geworden en hebben we elkaar beter leren kennen.
  • We maken een kwalitatief goed PWS (2) dat aan alle eisen voldoet. Hiermee hebben we onze kennis verrijkt, ons voorbereid op de reis en een goed product afgeleverd aan onze opdrachtgever. Door ons zo te verdiepen in Malawi en het land te bezoeken hebben we een goed beeld gekregen van hoe we daar tot betekenis zijn geweest en waar we financiële hulp hebben geboden.
1 Gereformeerde Zendingsbond, 2 Profielwerkstuk