Zondag 5 mei: kerk en sing-in

Zondagmorgen moesten we weer vroeg uit de veren, want om 7:00 begon de kerkdienst. Omdat ‘onze’ bus naar Lilongwe was gingen we dit keer met een wat kleiner busje. Dit was een beetje proppen en hier en daar moest je met iets meer personen op één stoel dan oorspronkelijk de bedoeling was, maar gelukkig kan dat allemaal gewoon in Malawi. Of zoals ze dat hier ook wel zeggen: “Een minibusje is nooit vol!”.


We bezochten de CCAP Katawa Church, de kerk waar Hans en Gerrie altijd komen. We waren iets te laat, dus toen we binnenkwamen was de dienst al begonnen. Maar ook dat maakt gelukkig helemaal niks uit in Malawi😉 We zochten een plekje op en toen kon het feest beginnen. En een feest was het ook zeker, want in de kerk in Malawi gaat het er heel anders aan toe dan in Nederland. Zingen doe je niet gewoon stilstaand, maar heerlijk swingend. Om de beurt kwam er een koor naar voren dat een lied voor de gemeente zong. Ook wij als ‘visitors choir’ waren aan de beurt en mochten het nummer ‘May you have’ van Trinity zingen. In Malawi is voorstellen en tijd voor elkaar nemen heel belangrijk. Daarom werden ook wij als gasten uitgebreid aan de gemeente voorgesteld.

Na de kerkdienst was het tijd om de jongeren uit de kerk te ontmoeten. Nadat zij kort hun eigen programma hadden gehad, gingen we in groepjes uiteen om samen over het geloof te praten. We beantwoordden vragen als: “Hoe lees jij de bijbel?”, “Wat vind je moeilijk aan geloven?” of “Waar ben je dankbaar voor?”. Zo leerden we elkaar en de manier waarop iedereen gelooft steeds beter kennen. Toen Diane even later de vraag stelden of we meer overeenkomsten of verschillen konden vinden tussen de manier waarop wij in Nederland geloven en hoe zij in Malawi geloven, kwamen we tot de conclusie dat onze manier van geloven en wat we geloven vrijwel hetzelfde is. Ook al komen we uit twee totaal verschillende plekken, met verschillende culturen, verschillende gewoontes en verschillende leefomstandigheden, toch zijn we één door ons geloof!


Nadat we afscheid van de jongeren hadden genomen stapten we weer in de (mini)bus en reden we naar het huis van Hans en Gerrie. Hier lunchten we en hadden we nog even vrije tijd voordat het volgende programmaonderdeel begon, de sing-in. Elke maand houden Hans en Gerrie namelijk een sing-in in hun tuin voor alle kinderen uit de buurt. Om 14:50 gingen de hekken open en kwamen de eerste kinderen binnen. Nadat iedereen zat konden we beginnen. Samen zongen we een aantal liederen (met bijbehorende dansjes uiteraard😉) en vervolgens was het tijd voor het Bijbelverhaal. Een aantal mensen uit de groep had een toneelstukje voorbereid over het verhaal van David en Goliath en speelde dit vol overgave, terwijl de kinderen vol bewondering zaten te kijken. De kinderen kregen nog een broodje en wat drinken en werden vervolgens in groepjes ingedeeld zodat we spelletjes als touwtrekken en blikgooien konden spelen.

Aan het eind kregen de kinderen als verrassing allemaal een ballon mee en toen was het alweer tijd om ze gedag te zeggen. Wij bleven nog even bij Hans en Gerrie hangen en gingen toen zelf ook terug naar onze verblijfplek. Hier aten we met elkaar, praatten nog even gezellig en toen was het alweer tijd om te gaan slapen, want maandag zou een drukke dag worden.

Emma

Geef een reactie