Zaterdag 4 mei; bezoek aan de markt

Als er een plek was in Malawi die al mijn zintuigen prikkelde, was het wel de markt in Mzuzu. Die zaterdag dat we naar de markt gingen, stonden we iets later op dan gebruikelijk (7 uur), om vervolgens rustig te ontbijten en naar de markt te lopen. Het was voor het eerst dat we niet met de bus ergens naar toe gingen, maar lopend. Hierdoor had ik het gevoel nog dichter bij de bevolking en in de cultuur te komen. Meer zoals de mensen daar, lopend dingen ondernemen.

De markt is erg groot en rommelig en niet te vergelijken met de markt in Nederland. De markt in

Malawi is namelijk voor de bevolking dé place to be, als het gaat om het doen van boodschappen of andere inkopen en ook een bron van inkomsten voor mensen die daar een deel van hun oogst verkopen. Op de markt zijn er delen voor kleding, elektronica, materialen voor de landbouw, voedsel en wat hutjes waar toiletartikelen, pruiken en souvenirs verkocht worden.  Wij begonnen bij het kledingdeel. Krappe, overdekte, houten hutjes die dicht op elkaar gezet waren, vol met kleurrijke kleden en sweaters en jeans nagemaakt van bekende merken. De verkopers begroetten ons vrolijk en probeerden de kleden aan ons te verkopen. Uiteindelijk hebben we allemaal zo’n kleed gekocht, die de vrouwen omdoen als lange rok.

We liepen een paar honderd meter verder en kwamen op het elektronica deel. Tv’s uit het begin van de zeroes die je voor omgerekend 40 euro kon kopen, plekken waar van rubber nieuwe producten werden ontwikkelt, ik keek mijn ogen uit. Langzaam drong de scherpe geur van rotte vis mijn neusgaten binnen. Ik zag talloze kraampjes, met verschillende soorten en kleuren bonen in manden, mooi opgestapelde lokale producten, zoals zoete aardappels, rijst, tomaten en mango’s. En natuurlijk vis. Heel veel vis, waarmee ook geprobeerd was aan de marketingtrend van daar mee te doen: opstapelen. De kleine, nog hele visjes bakten in de zon en ik dacht even terug aan de vis in de hygiënische koelvakken in de Nederlandse supermarkt.

We kochten nog wat souvenirs voor thuis en ik genoot van de laatste momenten op de markt. Al mijn zintuigen op scherp, overweldigd door nieuwe prikkels. De veelkleurigheid die ik zag, zowel in mensen als in producten, de muziek, onderhandelende mensen, de stank van afval en vis, de zachte houten olifantensouvenirs; ik genoot volop daar. Toen we terug liepen van de markt was het wat onrustig op straat. Het bleek dat de president van Malawi elk moment kon langs komen voor zijn campagne. Na tien minuten wachten kwam een open vrachtwagen langsgereden. Veel muziek en mensen ervoor. Voorin de truck zat waarschijnlijk de president, dat konden we niet goed zien 😉 Ik vond het bizar dat er nauwelijks dranghekken waren en al helemaal geen politie te zien was.

Die middag voetbalden we nog tegen wat Malawische jongeren. Ze konden het goed en waren erg snel. Met gemixte teams waren we nog wel aan elkaar gewaagd, maar toen we Malawi Nederland deden, maakten wij helaas geen kans meer.

Ik heb genoten van deze dag, die vol stond met cultuur en de ontmoeting van locals. Zal er veel aan terug denken en het koesteren.

Eline

Geef een reactie