Maandag 6 mei

Ook vandaag moesten we weer vroeg ons bed uit. Het programma zat bomvol. Er was te weinig tijd om met z’n allen overal naar toe te gaan. Omdat mensen wel op ons gerekend hadden besloten we de groep op te splitsen. Een deel van de groep ging naar de Lusangasi School waar Gerrie werkte. Het andere deel ging naar Mark Beckett. Hij komt uit Zuid-Afrika en zal ons een rondleiding geven over zijn bedrijf en zal ons wat laten zien over ‘conservative farming’ (hoe je op een verantwoorde manier met aarde en gewassen om kunt gaan).

Mark Beckett

Zelf ging ik naar de primary school. Daarna gingen we weer samen naar de secondary school waar we tot het begin van de middag zouden blijven. Vervolgens gingen we door naar het Smart Centre waar Hans werkt en als er nog tijd over was zouden we nog een bezoek brengen aan meneer Israel die zich bezig houdt met irrigatietechnieken.

Na het ontbijt stapte de hele groep in de bus. Na een korte busreis door Mzuzu reden we nog een stukje op de onverharde weg waarna we bij de boerderij van Mark Beckett aankwamen. De mensen die naar de boerderij gingen stapten uit. Samen met Eljakim, Emma, Corieke, Hinke, Maud en Taina ging ik naar de primary school. We moesten nog een klein stukje rijden. Bij aankomst werd de bus omringd door kinderen. De kleuterschool had twee klassen: groep 1 en 2. Eerst keken we bij groep 2, de wat oudere kleuters. Het was een kaal klaslokaaltje met weinig speelmateriaal. Ze begonnen de dag met het zingen van liedjes en gebed. Hierna probeerde de juf hen een nieuwe letter aan te leren maar de kinderen waren allemaal erg afgeleid door alle mzungu’s in de klas. Vervolgens gingen Eljakim en Hinke verven met de kinderen. Ondertussen gingen wij door naar de wat jongere kleuters. Hoewel de wat oudere kleuters nog een soort van klaslokaal hadden kregen deze kinderen les in een hoekje van de kerk. Gerrie vertelde dat ze elke vrijdag alle tekeningen en speelgoed weg moesten halen voor de zondag. Op maandag moest de juf weer alles terugzetten. Hierdoor konden ze nooit tekeningen of plaatjes aan de muur hangen. Alles stond in een rijtje op de grond. De les was precies hetzelfde als bij de iets oudere kleuters. We hebben hier nog even met de kinderen gespeeld. Veel speelgoed hadden ze niet. Er waren enkele boekjes, een stuk of twee poppen, één auto, lege boterbakjes die functioneerde als blokken en wat kale maïskolven. We zijn nog even snel bij de oudere kinderen wezen kijken. Ik had er graag nog meer van willen zien, wat de lessen inhielden en hoe dat dan ging et cetera, maar we moesten door. Na vlug de head teacher gedag gezegd te hebben namen we afscheid van de kinderen en hebben we de rest van de groep opgehaald.

Op de St. Peter’s Secundary School hebben we in kleine groepen lessen gevolgd. De school lag net buiten Mzuzu en had zo’n 480 leerlingen. De jongeren waren allemaal enorm aardig en stelde ontzettend veel vragen over Nederland, hoe het er hier uitzag en hoe onze school eruit zag. Echt super leuk! Samen met Luca, Maud en Diane heb ik Engels, Aardrijkskunde en computerles gehad. De lessen waren vrij simpel maar werden wel allemaal in het Engels gegeven. De leerlingen beschikte niet over boeken en hadden alleen een pen en een schrift waar ze alles in opschreven. Tijdens de computerles werkte we met het programma Microsoft Access, een soort van Excel. Ik had er zelf nog nooit van gehoord maar hier schijnen ze er veel mee te werken. De opdracht bestond uit het maken van een tabel en de informatie die je gekregen had over typen. Het was vrij onduidelijk allemaal maar we kregen wel een compliment over ons snelle typkunsten. Nadat we met alle leraren een foto genomen hadden was het alweer tijd om te gaan. Het had me best leuk geleken om hier nog een paar dagen mee te lopen om een goede impressie te krijgen van het schoolleven hier. Maar helaas, we hadden nog heel veel andere leuke dingen op onze planning staan de komende dagen.

Onderweg naar het Smart Centre hebben bij een van de favoriete restaurantjes van Hans gegeten. Het was een erg leuk restaurantje om te zien met allemaal rieten afdakjes. Toen we bij het Smart Centre aankwamen kregen we eerst een presentatie van Hans over de verschillende projecten die het Smart Centre deed. Ook kregen een aantal filmpjes te zien over hoe bijvoorbeeld een pomp gegraven werd. Vervolgens gingen we naar buiten en kregen we de diverse pompen en wc’s te zien. Ze hadden enorm groot assortiment en voor bijna elke situatie wel een oplossing. Ondertussen was het al erg laat geworden en hadden we helaas geen tijd meer voor een bezoek bij meneer Israel. Heel erg jammer. Toen zat onze dag er al weer op en waren we op weg naar Joy’s place.

Silke

Geef een reactie