Bezoek van Hans en Gerrie Kasbergen

Bezoek van Hans en Gerrie Kasbergen

Twee weken geleden kwamen Hans en Gerrie Kasbergen ons wat vertellen over Malawi en het werk dat zij daar doen. Zo kunnen wij alvast een beetje kennis maken met Malawi. Hans en Gerrie wonen vanaf november 2014 in het noorden van Malawi in de plaats Mazuzu. De kwaliteit van het onderwijs in Malawi is erg laag. Er is veel schooluitval en er wordt heel weinig aandacht gegeven aan kleuteronderwijs. Op de kleuterscholen werken vrijwilligers die niet zijn opgeleid.

Gerrie werkt als coach en leidt de kleuterjuffen in Malawi op. Ze leert hen hoe zij op een leuke manier onderwijs kunnen geven. Er is vaak heel weinig lesmateriaal ter beschikking en al helemaal geen speelgoed. Gerrie is daarom een project gestart waarbij dozen gevuld met speelgoed uit Nederland naar Malawi worden gestuurd. De leraren kunnen deze gebruiken tijdens hun lessen. Maar niet alleen de kleuters, maar ook de leraren kennen deze Nederlandse spelletjes nog niet. Gerrie leert hen hoe de spellen werken en hoe ze de spelletjes na kunnen maken. Een keer in de zoveel tijd wisselen de scholen van dozen zodat ze weer nieuwe spelletjes aan de kinderen kunnen leren.

De hygiƫne in Malawi is erg slecht. Hans leidt in samenwerking met de plaatselijk kerk, de CCAP, lokale mensen op om zelf waterpompen en sanitaire voorzieningen te bouwen. Hun doel is veilig drinkwater, water voor de landbouw en sanitair voor de mensen op het platteland in Malawi. En de resultaten mogen er zijn.

Het SMART Centre is begonnen met de training van 10 lokale bedrijven, die technische trainingen hebben ontvangen in het boren naar grondwater in verschillende grondsoorten; het produceren van touwpompen en het installeren van deze pompen. Bij het SMART Centre zelf is een demonstratieveld aangelegd waarin verschillende water en sanitatie oplossingen worden getoond. Hier kunnen mensen en overheden zien wat voor mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van water en sanitatie en welke oplossingen voor hen het beste zouden zijn.

Hans en Gerrie, bedankt dat jullie ons wat wilden komen vertellen over Malawi. We zien er naar uit om jullie mooie projecten in Malawi te bezoeken!

Geef een reactie